Een locatie met rijke historie
Het pand waar de Social Impact Factory zich bevindt heeft een rijke historie. Vredenburg 40 is een rijksmonument op de hoek van het Vredenburg en de Catharijnekade. Het pand staat ook wel bekend als het ‘Vinkepand’. In 1857 werd het pand gebouwd als wooncomplex in neoclassicistische stijl. Dit is ongeveer 10 jaar na de sloop van de Catharijnepoort. In het pand bevonden zich 5 riante woningen met ieder een eigen ingang. In één van de woningen woonde Willem Gerard Brill, daarna Abraham Kuyper.
In 1890 kreeg het pand een bedrijfsfunctie. Makelaardij Waltmann & Co startte haar activiteiten in het pand en in 1910 vestigde restaurant De Kroon zich aan de kant van het Vredenburg. Vijf jaar later, in 1915 nam de kledingwinkel van Gebr. Vinke het grootste deel van het pand in gebruik (hier komt de bijnaam het ‘Vinkepand’ vandaan). Vinke liet het pand betegelen met groene tegeltjes. Zestig jaar later, in 1975 vertrok Vinke en vestigde meubelwinkel De Kleine Beurs zich op dit adres.
De gemeente verkocht het pand in 1989 aan Muziek Staffhorst voor het symbolische bedrag van 1 gulden op voorwaarde dat Staffhorst het pand zou laten restaureren. De groene tegels die Vinke had aangebracht werden door Staffhorst verwijderd en het pleister werd teruggebracht. In 2001 werd het pand een Rijksmonument. In 2007 kocht de gemeente het pand terug en in 2009 vertrok Staffhorst, dat inmiddels was overgenomen door de keten Raf.
Compleet gerenoveerde co-working locatie
Na een grote verbouwing in 2016, vestigde de Social Impact Factory zich begin 2017 in het pand. Sindsdien is Vredenburg 40 dé hotspot voor sociaal ondernemerschap in Utrecht.
Verdeeld over 3 verdiepingen vind je hier 2500 m² aan flex- en vaste werkplekken, vergaderruimtes en evenementruimtes. Op de begane grond is De Utrechter gevestigd sinds 1 oktober 2017.