Terugblik: Samen impact maken tijdens de SDG-workshop!

Donderdag 19 september kwamen bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties samen voor de inspirerende SDG-workshop bij Social Impact Factory.

Lisanne Klaessen
Team SIF

Op donderdag 19 september opende we samen met Utrecht4GlobalGoals op onze locatie aan de Gracht de deuren voor een inspirerende middag vol duurzame ambities. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen kwamen samen om tijdens de SDG-workshop te ontdekken hoe zij actief kunnen bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). De opkomst was boven verwachting: de zaal zat helemaal vol met enthousiaste deelnemers, klaar om hun impact te vergroten.

Volle zaal tijdens SDG-Workshop Aan de Gracht

SDG’s als gemeenschappelijke taal

De middag begon met een boeiende presentatie van Pam Vermeer, MVO-adviseur bij De Duurzame Adviseurs. Zij liet zien hoe de SDG’s kunnen fungeren als een gemeenschappelijke taal om focus en richting te geven. Pam gaf de deelnemers praktische handvatten om duurzaamheid in hun eigen organisatie te verankeren en liet daarbij zien hoe waardevol het is om de dialoog aan te gaan met alle betrokkenen, van klanten tot leveranciers. Ze sloot haar presentatie af met een pakkende quote van Loesje: “Als wij nu veranderen, dan hoeft het klimaat dat niet te doen.”

Pam Vermeer – MVO-adviseur bij De Duurzame Adviseurs

Persoonlijke verhalen en concrete stappen

Ook Jos Lutterman van stichting LunchMaatjes deelde zijn verhaal. Hij vertelde hoe hij zijn goedbetaalde baan inruilde om luncharmoede onder kinderen aan te pakken. Inmiddels voorziet zijn stichting meer dan 1700 kinderen op 10 Utrechtse basisscholen dagelijks van een gezonde lunch. De lunches bieden ook nog andere positieve resultaten, zoals een evenwichtiger concentratievermogen, maar ook door kinderen te helpen gezonder te eten. “We krijgen mailtjes van ouders met de vraag hoe hun kind ineens broccolisoep lust.” Jos vertelde verder dat hij eerst redelijk sceptisch was over samenwerkingen met grote bedrijven, maar gaf aan dat door de samenwerking met stichting Albron het nu mogelijk is om veel meer impact te maken en uit te breiden naar heel Nederland.

Jos Lutterman – LunchMaatjes

Stimuleren van groei en ontwikkeling van de medewerkers

Loes van der Heijden van Stichting EchtWaar inspireerde vervolgens met haar verhaal over sociaal en circulair ondernemen. “We bieden mensen de kans om te groeien en zich te ontwikkelen,” vertelde Loes. In hun werkplaats maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt keramiek, textiel en papierproducten van restmaterialen. Een inspirerend verhaal van Loes en Irma over hoe EchtWaar impact maakt en mensen centraal stelt. Daar werd tijdens de borrel nog veel over nagepraat!

Loes van der Heijden & Irma Heijnsdijk – Stichting EchtWaar

Van inspiratie naar actie

De workshop werd afgesloten met een interactieve sessie van Paulina Kamphuis van Social Handprint. Ze zette de deelnemers aan het werk door hen te vragen welke concrete activiteiten binnen hun organisatie bijdragen aan de SDG’s. Veel deelnemers kwamen in gesprek met hun buurman tot het inzicht dat ze zich voor meer SDG’s inzetten dan in eerste instantie gedacht. De SDG’s bieden raakvlak en verbinding en dat was voelbaar in de zaal.

Deelnemers in gesprek tijdens de sessie van Social Handprint

Netwerkborrel vol waardevolle connecties

Na een middag vol inzichten en inspiratie was het tijd voor de netwerkborrel. Hier werd verder gepraat over de gedeelde ervaringen, en er werden nieuwe connecties gelegd. Deelnemers vertrokken met nieuwe ideeën om hun impact te vergroten.

Deze geslaagde middag was wederom een bevestiging dat:

“Samenwerken en van elkaar leren cruciaal zijn om de SDG’s te behalen.

Borrel in de tuin van Social Impact Factory Aan de Gracht

Wij kijken nu al uit naar de volgende editie. Samen maken we impact!

Foto’s gemaakt door: Merel Hurkmans van Shepherd & Fox

Word member van Social Impact Factory